İç Kontrol Nedir?

İç kontrol kurumların ve işletmelerin  hedeflerine ulaşması ve misyonlarını gerçekleştirmesi; bu amaç için ilerlerken önlerine çıkabilecek belirsizliklerin en aza indirilmesi amacıyla uygulanan süreçlerin toplamıdır.

İç kontrol isminin verilmesinin sebebi şudur; organizasyonun kendi kendini denetleyebilir, hesap verebilir, şeffaf ve etkin olarak çalışmasını sağlayan, yetki, sorumluluk, politika, vizyon, misyon ve hedeflerle şekillenen, kontrol sistemidir. 

Devamını oku

İç Kontrol Sistemi Ne Değildir?

İç Kontrol Bir Yönetim Modelidir:

İç Kontrol; kurum kültürünü, etik değerleri, personel performansını, kurumsal organizasyon yapısını, planlama ve programlama faaliyetlerini, vizyon ve misyon çerçevesinde stratejik amaçlar ve hedefler tesis edilmesini, kurumsal risklere yönelik kontrol faaliyetleri geliştirilmesini, kayıt ve dosyalama sistemini, kurum içi yatay ve dikey iletişim kanallarını, bilgi güvenliği politikalarını, raporlama sistemlerini ve iç denetimi içinde barındıran bir yönetim modelidir.

Devamını oku

İç Kontrol Sisteminin Tarihsel Gelişimi

İç kontrol kavramına ilk olarak 1940’lı yıllarda ABD’de kamu muhasebesi ve iç denetim meslek kuruluşları tarafından düzenli olarak yayınlanan rapor, kılavuz ve standartlarda rastlanmaktadır.

İç kontrole ilişkin ilk profesyonel tanımlama ise Amerikan Menkul Kıymetler Borsası Komisyonunun  1949 yılında yayımladığı “İç Kontrol: Etkileşim içindeki Departman Sisteminin Unsurları, Yönetim ve Yeminli Mali Müşavirler İçin Önemi” başlıklı çalışmada yapılmıştır. 1970’lerin ortalarında Amerika’da Watergate mahkemelerinde   konuya dikkat çekilmesi ile olmuştur.

Devamını oku